Een Googledocument van 712 pagina’s bewijst dat Moslims terrorisme veroordelen.

Toen een klasgenoot de 19-jarige Heraa Hashmi in het gezicht slingerde “dat alle Moslims terroristen zijn” begon ze een dossier samen te stellen van alles wat ze vond over Moslims die terroristische aanslagen veroordelen.

Het gebeurde tijdens de les geschiedenis. Heraa Hashmi, een 19-jarige Amerikaanse moslima die studeert aan de Universiteit van Colorado, werd geacht om met de man naast haar de Kruistochten te bespreken. Binnen enkele minuten voerde hij echter al een kruistocht tegen de Islam.

“Niet alle Moslims zijn terroristen, maar alle terroristen zijn Moslims” zei Hashmi’s klasgenoot. Erger nog, kloeg hij: onvoldoende Moslims nemen een standpunt tegen terrorisme in.

Hashmi stond perplex over zijn analyse. Moslims klagen voortdurend de wreedheden aan die worden gepleegd in de naam van de Islam. Toch lijken veel mensen te denken dat de Moslims het terrorisme onvoldoende veroordelen. Dus besloot Hashmi die stelling op de proef te stellen. Aan de hand van Google spreadsheets maakte ze een “lijst van 712 pagina’s van Moslims die zaken veroordelen, met bron”, die ze via Twitter verspreidde. De lijst bevat alles, van huiselijk geweld tot 9/11. “Ik wilde de mensen tonen hoe zwak dat argument (dat Moslims zich niets van het terrorisme aantrekken) is”, verklaarde ze.

Haar statistieken raakten een gevoelige snaar. Binnen de 24 uur werd haar tweet 15.000 keer geretweet. Enkele van haar volgers boden aan om op vrijwillige basis van haar spreadsheet een interactieve website te maken en binnen een week na de tweet was muslimscondemn.com geboren. Dat was in november 2016, maar sindsdien is de website aanzienlijk gegroeid en wordt hij, jammer genoeg, prominent bezocht bij elke nieuwe aanslag.

Hashmi’s project heeft niet alleen tot doel te bewijzen dat Moslims voortdurend terrorisme veroordelen: ze heeft het opgezet om aan te tonen hoe belachelijk het is dat men constant van Moslims verwacht dat ze zich verontschuldigen voor terroristische aanslagen. Moslims, aldus Hashmi, worden “beoordeeld volgens een andere norm dan andere minderheden: 1,6 miljard mensen worden geacht zich te verontschuldigen en (terrorisme) te veroordelen in naam van een paar dozijn gekken. Dat slaat toch nergens op.” Trouwens, zegt Hashmi, “Ik beschouw de KKK of de Westboro Baptisten of  the Lord’s Resistance Army niet als goede vertegenwoordigers van het Christendom. Ik weet dat zij slechts een randverschijnsel zijn. Daarom vind ik het knap frustrerend om mezelf zo te moeten verdedigen en me te moeten verontschuldigen in naam van enkele waanzinnigen.”

Je ziet diezelfde dubbele maatstaf in de nasleep van de aanvallen in Londen. Khalid Masood, de aanvaller in Londen, werd geboren als Adrian Elms in Dartford (Kent) en zou zich in de gevangenis hebben bekeerd tot de Islam. Hebben we de oorspronkelijke inwoners van Kent – hello, Nigel Farage! – de daden van hun streekgenoot horen veroordelen? (“Ik hoop dat mijn Kentse broers en zussen hun steun zullen betuigen aan hun Britse landgenoten om aan te tonen dat dergelijke haat nooit de aangeboren hartelijkheid van het thuisland kan verslaan?”). Nee, dat hebben we niet gedaan, want het zou belachelijk zijn. En toch werd van Moslims vaak verwacht dat ze zich verontschuldigen voor de daden van iemand die zich aan de zelfkant van hun gemeenschap bevindt, en hebben ze het ook nog gedaan.

Dankzij Hashmi worden al deze veroordelingen nu zorgvuldig geregistreerd op muslimscondemn.com. Dus als je je zou afvragen waren er niet meer Moslims het terrorisme aanklagen, je weet nu waarheen.

 

Bron: http://www.islamicity.org/11329
Die het zelf hier vonden: The Guardian

 

Advertenties